Geschiedenis van de Handboog

Eigenlijk weet niemand wie de handboog heeft uitgevonden of waar de hij voor het eerst werd gebruikt, net zo min als dat men weet wie verantwoordelijk is voor het wiel. Wel is de handboog een van de grootste ontdekkingen van de mens geweest. Een ontdekking die duizenden jaren na zijn oorsprong nog steeds wordt gebruikt in zijn oorspronkelijke vorm (net als het wiel 🙂

De methode om boog en pijlen te gebruiken als jachtwapen gaf de prehistorische jagers een aantal grote voordelen ten opzichte van de tot dan toe gebruikte speermethode. De jagers konden hun prooi in alle verborgenheid besluipen en over grotere afstanden, nauwkeurig, snel en dodelijk verwonden.

Het gebruik van de boog was hoofdzakelijk voor de jacht en om zich te verdedigen. Bijna overal ter wereld zijn er grottekeningen gevonden waarop de boog te herkennen is. De enige plek waar dat niet het geval was is Australië. Je vraagt je dan af of de boog langzaam de gehele wereld veroverde of dat hij op verschillende plaatsen is ontwikkeld. Want hoe kunnen we grottekeningen van bogen vinden in Amerika én in Europa die uit dezelfde tijd stammen. De tijd dat de continenten aan elkaar zaten moet je toch wel in miljoenen jaren rekenen en niet in duizenden zoals de leeftijd van de oudste grottekeningen.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de boog ergens in het Midden-Oosten werd uitgevonden en zich daar vandaan verspreidde via China naar Noord en Zuid Amerika. Dat moet dan de via de kortste route over de Beringstraat gegaan zijn. De andere kant op ging het via Egypte naar Afrika. Als laatste waren wij aan de beurt d.w.z. West Europa. In Spanje bij Altamira en in Zuid Frankrijk zijn 8000 jaar oude rotstekeningen gevonden. Natuurlijk zijn dat allemaal maar veronderstellingen van de wetenschappers want niemand weet het meer zeker.

Voor de jacht wordt de boog (voornamelijk de compoundbogen) alleen nog in Amerika en de Balkan landen gebruikt. Als wapen stelt de handboog binnen onze cultuur (gelukkig) niets meer voor. Tegenwoordig wordt de boog enkelt nog als sportartikel ter hand genomen.